Verkkoviestintä ja yksityisyrittäjän brändi – Buli safka snadilla fyrkalla?
Olin tänään #Digitalist verkoston aamukahvilla, vaikuttajakoulussa, jossa parituntisen kahvittelun aiheena oli #henkilöbrändit. Tilaisuuden loppupuolella Ville @villetolvanen agitoi meitä kaikkia kirjoittamaan verkoille tästä aiheesta omia ajatuksiamme. Heitin tuossa hetkessä nopean huomautuksen, etten ainakaan minä voi kirjoittaa tästä, koska se ei sovi omaan #tiedollajohtaminen “-brändiini” 🙂Sitten ulos päästyäni muistin, että minähän olen juuri kirjoittanut tästä aiheesta omia kokemuksiani. Kirjoitin ammattikorkean kurssitehtävänä yhteisöviestinnän esseetä tästä aiheesta tänä kesänä. En toki ollut kirjoitusta julkiseksi ajatellut, kunhan vain opelle sitä väänsin. – Seuraava ajatukseni olikin heti, kehtaankohan tuon verkoille laittaa. Paljastan oman kokemattomuuteni. Sopiikohan tuo minun yrittämääni asiantuntijan leimaan? – Päätin nyt häpeilemättä riisua itseni, julkaisen, tuli mitä tuli. Näinhän tämä etenee. Näillä mennään.
Tässä siis tuo kesäinen kirjoitukseni. Kasvutarina:
Verkkoviestintä ja yksityisyrittäjän brändi
Buli safka snadilla fyrkalla? – Kuinka aloitteleva yrittäjä voisi saada itsensä näkyville? Olisiko itsestä mahdollista rakentaa brändi henkilönä? Entä sitten, jos tähän ei olisi paljoa rahaa käytettävissä?
Valitsin tälle kirjoitukselleni aiheen ja otsikon ja myös tuon hieman asiatyylistä poikkeavan lisämausteen itse asiassa jo noin kaksi vuotta sitten. Olin juuri aloittanut omana yksityisenä konsultointiyrittäjänä ja huomasin nopeasti, että lisänäkyvyys on todella tarpeellista. Mietin nyt näiden kahden vuoden jälkeen aloittaessani tämän kirjoituksen, olisiko syitä aiheen vaihtamiseen. Päätin nopeasti pitäytyä tässä aiheessa. Asia ei ole menettänyt ajankohtaisuuttaan. – En ole vieläkään brändi, mutta haluan sitä tavoitella. Mitä tämä voisi tarkoittaa minulle? Mitä tämä voisi tarkoittaa samassa tilanteessa oleville muille yrittäjille?
Useat saattavat pitää ajatusta itsensä brändäämisestä ja henkilöbrändin luomisesta itserakkaana turhamaisuutena. Jonkin verran toki itserakkautta ja huomion kaipuuta tähän sisältyy, mutta näen asian kuitenkin laajemmin – välttämättömänä osana yrityksen kilpailukykyä, ja tässä tapauksessa yrittäjän kilpailukykyä. Yritykset haluavat korostaa omaa erinomaisuuttaan, ammattitaitoaan ja erottautumista kilpailijoistaan. Samat ongelmat ja tavoitteet ovat yhden henkilön tai pienen tiimin muodostamalla yrityksellä. Pienessä yrityksessä erityisesti konsultointitoiminnassa yksilön ammattitaito ja erottautuminen korostuu. Yrityksen nimellä ei välttämättä ole eikä tule olemaan brändinä arvoa ja merkitystä asiakkaita haettaessa.
Kun aloitin itsenäisenä yrittäjänä, olin jo tiedostanut internetin tarjoamat mahdollisuudet. Olin hyvissä ajoin jo pari vuotta aikaisemmin innostunut oman verkkotunnuksen varaamiseen ja henkilökohtaisesta verkkosivusta. Olin jo aktiivisesti linkittynyt omassa asiantuntijapiirissäni suositussa LinkedIn verkkoyhteisössä. Kun aloitin yrittäjänä, laitoin sivustoilleni yritykseni tiedot ja palvelutarjoamaani. Ajattelin tuolloin, että jo näillä toimenpiteillä olen hyvissä asemissa osaamistani myymässä. Ainakin toivoin näin. Ja mikä parasta, nämä keinot tuntuivat olevan lähes ilmaisia. Huomasin kuitenkin melko nopeasti seuratessani saapuvaa liikennettä sivustolleni, ja LinkedIn profiilini katselukertoja, ettei liikettä juurikaan ole. Vanhat tutut kävivät ajoittain katsomassa, olenko vaihtanut työpaikkaa, mutta uusia kontakteja ei syntynyt. Vanhat tutut asiantuntijakollegat eivät olleet varsinaisesti se kohderyhmäkään, jota tavoittelin. Tosin nyt miettiessäni tilannetta tuolloin, en ollut erityisen tarkasti kohderyhmää miettinyt enkä rajannut. En ollut korkealla esillä verkkohauissa, paitsi jos joku osasi hakea suoraan nimelläni. Päätin sijoittaa markkinointiin. Sekä LinkedIn että Google tarjoavat mahdollisuuden hakea liikennettä omille sivuille maksullisilla hakusanoihin perustuvilla mainoksilla, joista sitten maksan tietyn summan jokaisesta kerrasta, kun joku valitsee mainokseen sijoittamani linkin. Näin toimimalla sain liikennettä sivustoilleni mainokseen määrittelemäni hinnan ja määrän mukaisesti. Tulos oli kuitenkin puhdas nolla. LinkedIn ja Google saivat rahani, minä en saanut tätä kautta yhtään oikeata uutta asiakasta.
Kun noin kaksi vuotta sitten päätin tämän kirjoituksen otsakkeesta, luin samaan aikaan Katleena Kortesuon vuonna 2011 julkaistun kirjan Tee itsestäsi brändi – asiantuntijaviestintä livenä ja verkossa. Kirja käsittelee markkinointia asiantuntijamarkkinoinnin, asiantuntijan brändäämisen, näkökulmasta. Katleena käsittelee kirjassaan asiantuntijaa viestijänä laajasti, tietoja ja taitoja, joita asiantuntijan tarvitsee itsestään löytää ja itsessään kehittää.
Katleena ei ole kohdistanut kirjaa ohjeena ”tyrkyille julkkispyrkyreille” sopivaksi ohjeeksi nopeaan esilletuloon ja ”itsensä kruunaamiseen”, kuten Katleena asian ilmaisee. Hän korostaa kovaa substanssiosaamista kaiken taustalla. Taustalla on oivallus – ”Haluan saada taitaville mutta tuntemattomille asiantuntijoille mahdollisuuden saada äänensä kuuluviin. On yhteiskunnan kannalta lahjojen haaskausta, jos pätevät asiantuntijat hissuttelevat hiljaa tietokoneidensa ääressä. Sen sijaan heidän pitäisi nostaa tärkeät tutkimustulokset, ideat ja ajatukset isommille estradeille.”
Katleena tuo esille myös ajatuksen, että myös yritykset hyötyvät, kun heillä on tunnettuja henkilöitä palkkalistoillaan. Ohjeita ei siis ole tarkoitettu esimerkiksi vain yksityisyrittäjille vaan ihan kaikille. Henkilö ja brändi on otettu huomioon kokonaisuutena, jossa yhdistyvät asiaosaaminen ts. substanssiosaaminen, itsetuntemus, ihmistuntemus, viestintätaidot kaikenkattavasti ja itsensä esillepano. Kun sinulla on substanssi, tästä kirjasta löydät sille oikean esillepanon.
Luettuani Katleenan ohjeita havahduin erityisesti tuohon perustavaan asiaan, substanssiin. Olen toki kokenut ja uskonut olevani asiaa tunteva. Mutta mikä on se asia ja näkökulma, josta voin esittää kohderyhmää kiinnostavia uusia näkökulmia? Ja kun lopetin vain itseni miettimisen, tutkin laajemmin, mitä muut ovat esittäneet, mitkä asiat ja näkökulmat ovat esillä. Havahduin siihen valtavaan asiantuntemuksen määrään, joka meille jo on tarjolla. Oman erityisalueen löytäminen ja siihen kunnolla perehtyminen on taustatyö, joka on tehtävä. Verkoille on lähes turhaa mennä ilman erityistä kohdetta ja ilman uutta kiinnostavaa sanomaa.
Mikä sitten on tuo kohde ja aihealue, josta omakohtaisesti olen kiinnostunut jopa henkilöbrändiksi asti? – Tiedolla johtaminen. Aihealueessa yhdistyvät laajasti niin tietotekniset ratkaisut kuin johtaminen ja päätöksenteko. Näkökulmia on siis lukuisia, ja useimmat niistä ovat jo hyvin tutkittuja ja asiantuntijoilla kyllästettyjäkin. Mielessäni on kuitenkin vielä eräs lähes ratkaisematon näkökulma, josta on mielestäni edellytyksiä kehittää sekä yritysten ja organisaatioiden johtoa että asiantuntijoita koskettavaa palvelua. Kohderyhmä on siis hahmottumassa, samoin palveluiden takana olevat kysymykset.
Mutta mistä saadaan terävää substanssia ja viestiin tuoreutta? Mistä saada verkoille esille pantavaa siinä muodossa, että se herättää kohderyhmässä omakohtaisen kiinnostuksen kehittää asiaa omassa organisaatiossa? – Sain toisen asiaan liittyvän herätyksen tänä keväänä markkinointitutkimuksen kurssilla. Voisinko henkilökohtaisesti tutkia asiaani käyttäen kurssilla esitettyjä oppeja? Sain idean yhdistää asiat. Tein ensimmäisen kvantitatiivisen kyselytutkimukseni mielessäni olevaan tiedolla johtamisen kohteeseen liittyvänä. Kohdistin kyselyn laajasti ylimmälle päätöksenteon tasolle Suomessa. Kysely onnistui yli odotusteni ja sain vastaukset lähes neljältä sadalta henkilöltä. Ja nyt minulla on avoinna jo toinen osatutkimus, johon vastauksia on jo yli neljältä sadalta henkilöltä. – Uskon olevani nyt oikealla polulla ajatellen asiantuntemusta ja brändiä. Nyt voin käyttää tutkimustuloksiani verkkokirjoitusteni taustalla ja palvelukehitykseni tukena. Jo alustavan kokemuksen mukaan kiinnostusta asiaan on herännyt uudella tavalla tuodessani alustavasti joitain tutkimusnäkökulmia verkkokirjoituksissani esille.
– Toteutuuko tässä nyt ajatus lähes ilmaisesta tavasta saavuttaa isoa ja hyvää kuten tuossa lausahduksessa buli safka snadilla fyrkalla? Mielestäni kyllä – osittain. Substanssi vaatii monenlaisia investointeja – esillepano enemmänkin osaamista kuin puhdasta rahaa.
Kirjoittaja on tietoammattilainen, johtaja, ja Tiedolla Johtamisen puolestapuhuja ja toteuttaja – Konsultti käytettävissäsi, johtaja vuokrattavissasi.
Published on: Oct 7, 2014 / Petri Hakanen